Ιστορική αναδρομή

Ας μεταφερθούμε εδώ, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης το 1855. Τέσσερις μοναχές του Ελέους από τη Γαλλία, με την προτροπή των Λαζαριστών, αποφασίζουν να ιδρύσουν σ’ αυτό εδώ το ίδιο κτίριο ένα σχολείο για ορφανά και ένα βρεφοκομείο. Στη συνέχεια, οργανώνουν ένα Κέντρο Υγείας με την υποστήριξη της Ενορίας και της Γαλλικής Πρεσβείας. Έπειτα, δημιουργείται ένα νοσοκομείο με δέκα κλίνες , ονόματι «Άγιος Βικέντιος». Ο αριθμός των μοναχών αυξάνεται από τέσσερις σε είκοσι και ιδρύεται ένα τριώροφο κτίριο υπό την εποπτεία χειρουργού και Γενικού Ιατρού. Το «Γαλλικό Νοσοκομείο», όπως είναι πια γνωστό, σε μία εποχή μεγάλης φτώχειας, όπου οι αρρώστιες αποδεκατίζουν τον πληθυσμό, θα αποτελέσει ένα εμβληματικό κέντρο φροντίδας. Έναν χώρο περίθαλψης, έναν χώρο κοινωνικής προσφοράς. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιτάσσεται από την Ελληνική Κυβέρνηση ενώ στη συνέχεια θα το οικειοποιηθούν οι Γερμανοί. Με τους βομβαρδισμούς το κτίριο φλέγεται για οκτώ συνεχόμενες ημέρες και τέλος με τη βοήθεια της Γαλλικής Πρεσβείας τον Νοέμβριο του 1949 αποκαθίστανται οι ζημιές και επαναλειτουργεί. Η τελική προσθήκη στο κτίριο έγινε το 1968. Το Γαλλικό Νοσοκομείο, προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι το 1997 , όπου και περιέπεσε σε αδράνεια.

Εμείς, δεν αναστηλώσαμε απλώς ένα κτίριο, αλλά αποκαταστήσαμε τους χτύπους της καρδιάς του. Γιατί αυτό το κτίριο έχει μία ιστορία που εμείς αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Γιατί αυτό το κτίριο είχε ψυχή και έναν προορισμό που εμείς αποφασίσαμε να σεβαστούμε.

Στο ένα τμήμα του συγκροτήματος αναστηλώθηκε ένα σύγχρονο πολυτελές ξενοδοχείο. Το δεύτερο τμήμα του, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κέντρο φιλοξενίας και φροντίδας ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, με μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια. Μια Μονάδα Ολιστικής Φροντίδας, με κοινόχρηστους χώρους ειδικά διαμορφωμένους και μελετημένους, έτσι ώστε να στεγάσουν προγράμματα ψυχαγωγίας και απασχόλησης για τους φιλοξενούμενους.

Το τρίτο τμήμα του συγκροτήματος βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, αφού ήδη έχει πραγματοποιηθεί η θεμελίωση και υποστύλωση του. Εκεί θα στεγαστεί ένα Πρότυπο Κέντρο Μοντέρνας Τραυματολογίας.

Αυτό το συγκρότημα, πιστεύουμε ότι θα αναβαθμίσει όλη την γύρω περιοχή στην οποία δεσπόζουν κτίρια όπως το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η Πλατεία Χρηματιστηρίου, το Μέγαρο της Στοάς Μαλακοπής, όπου στεγάστηκε η πρώτη Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη και που το αέτωμά του διακοσμεί το ρολόι που σταμάτησε όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την πόλη το 1978.

Τηρούμε λοιπόν μία υπόσχεση, συνεχίζοντας ένα όραμα, αναβιώνοντας τη ψυχή και τον αρχικό προορισμό του κτιρίου αυτού.